Foto: Francesc Muntada
Fragment de la depressió Prelitoral ben individualitzat per trobar-se enfonsat respecte a la Plana del Vallès i la Plana del Penedès, a causa d’una falla que és aprofitada pel riu Llobregat. El curs d’aigua llaura un solc profund a la depressió Prelitoral i genera un seguit de petites superfícies planes o gairebé planes. 

La coberta forestal de la unitat està formada per pinedes secundàries de pi blanc amb un sotabosc on abunden el llentiscle, el marfull  i alzines. La zona compta amb cultius de secà, principalment oliveres que, en alguns casos, serveixen per produir el conegut oli d’Olesa.  

En les darreres dècades hi ha hagut un increment de la urbanització. Destaca la urbanització Bruc Residencial però també residències disperses pel territori. Pel que fa a les  infraestructures, destaca l’autovia A-2. 

El Pla de Montserrat està dominat pel massís que li dona nom. El fons escènic de la muntanya de Montserrat constitueix un element estètic de primer ordre que caracteritza i dota d’identitat aquesta unitat de paisatge. I és especialment en el piemont del Bruc i Collbató, on l’elevació topogràfica de Montserrat es troba en un primer pla, on es crea un diàleg espectacular pel contrast entre la plana i la muntanya.  

També el contrast entre els camps d’oliveres i la muntanya de Montserrat té un elevat valor estètic.

Obre el mapa (3,3Mb)

Santa Maria (El Bruc). Foto: Jordi Ferrer
Santa Maria (El Bruc). Foto: Jordi Ferrer